Technik turystyki wiejskiej (UPRAWNIENIA ROLNICZE)
Zawód: Technik turystyki wiejskiej 515203
Plan nauczania podbudowa programowa: szkoła dająca wykształcenie średnie, pełne uprawnienia rolnicze.
Kwalifikacje
T.7. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich
T.8. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego
Technik turystyki wiejskiej będzie przygotowany do samodzielnego prowadzenia gospodarstw agroturystycznych, które w ostatnich czasach cieszą się coraz większą popularnością ponieważ stanowią ciekawą alternatywę dla tradycyjnego spędzania urlopu. Podczas nauki słuchacze poznają zasady organizowania usług noclegowych oraz sposoby wyszukiwania i organizowania atrakcji turystycznych. Program przewiduje również podstawowe zagadnienia dotyczące pielęgnacji gospodarstwa wiejskiego oraz bardzo potrzebne uzupełnienie w zakresie wiedzy z dziedziny ekonomii i marketingu.
Praca: Absolwenci kierunku będą potrafili stworzyć i samodzielnie prowadzić gospodarstwo agroturystyczne.
Technik administracji
Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik administracji jest przygotowanie absolwenta do prac związanych z:
- gromadzeniem dokumentacji i informacji, w tym informacji o charakterze ekonomicznym i statystycznym
- wewnętrzną koordynacją działalności jednostek organizacyjnych
- sporządzaniem sprawozdań, protokołów z posiedzeń i zebrań
- opracowywaniem projektów aktów administracyjnych
- prowadzeniem postępowania kończącego się wydaniem decyzji administracyjnej
- prowadzeniem podstawowej dokumentacji księgowej
- planowaniem kosztów i przychodów
- gospodarowaniem majątkiem oraz nadzorowaniem innych pracowników
Technik administracji posiada kwalifikacje zawodowe związane ze rozumieniem i stosowaniem w praktyce norm prawnych, przejawiające się w poszanowaniu zasad służących organizacji każdej zbiorowości ludzkiej.
Technik ekonomista
Ten zawód daje ogromne i szerokie możliwości. Uczy, jak prowadzić biuro, przygotowywać niezbędną dokumentację dotyczącą produkcji, obrotu i usług; sporządzać i kontrolować dokumenty księgowe, prowadzić negocjacje. Uczniowie zdobywają wiedzę na temat badania rynku, polityki zatrudnienia oraz sprzedaży towarów i usług. Uczą się projektować budżety różnych podmiotów gospodarczych oraz jak sporządzać projekty poprawy struktury kosztów, analizy czynników kształtujących zarówno wielkość popytu i podaży, jak i poziom cen różnych dóbr i usług.
Technik handlowiec
Kształcenie w zawodzie technik handlowiec ma na celu przygotowanie absolwentów do sprawnego i fachowego wykonywania zadań zawodowych w warunkach gospodarki rynkowej. Technik handlowiec należy do zawodów typowo usługowych. W procesie kształcenia należy zwracać uwagę na znaczenie istotnych dla przyszłego handlowca postaw i cech, w szczególności takich jak:
- komunikatywność
- uczciwość
- rzetelność
- zamiłowanie do porządku
- odpowiedzialność
- dokładność
- systematyczność w działaniu
Ważną cechą handlowca jest odpowiednia prezencja oraz chęć ciągłego aktualizowania wiedzy i doskonalenia swoich umiejętności. W wyniku kształcenia absolwent powinien otrzymać odpowiedni zasób wiedzy ogólnej i zawodowej, który dawałby podstawę do podjęcia pracy, jak również możliwość szybkiego przekwalifikowania się w różnych sytuacjach życiowych.
Technik ochrony fizycznej osób i mienia
Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik ochrony fizycznej osób i mienia jest przygotowanie absolwentów do realizacji zadań z zakresu ochrony osób i mienia - to jest działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa życia, zdrowia i nietykalności osobistej oraz do realizacji działań zapobiegających przestępstwom i wykroczeniom przeciwko mieniu, a także przeciwdziałających powstaniu szkody wynikającej z tych zdarzeń oraz nie dopuszczających do wstępu osób nieuprawnionych na teren chroniony.
Technik prac biurowych
Technik prac biurowych jest zawodem uniwersalnym, ponieważ prace biurowo - administracyjne jako funkcje usługowe, występują w różnym zakresie, w każdej firmie i instytucji. Współczesne trendy rozwoju gospodarki rynkowej w Polsce wykazują coraz większe zapotrzebowanie na tego typu specjalistów.
Specjaliści w tym zakresie odciążają kierownictwa firm i instytucji od ważnych, ale bardzo często i pracochłonnych czynności w zakresie:
bieżącej organizacji prac biurowo - administracyjnych, gromadzenia, rejestracji informacji i dokumentacji oraz ich przetwarzania, wewnętrznej koordynacji przepływu informacji i dokumentacji, okresowej organizacji działań, w szczególności związanych z organizacją narad, szkoleń, konferencji, nie pomijając aranżacji spotkań z kontrahentami firmy.
Technik rachunkowości
Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik rachunkowości jest przygotowanie absolwenta do prac związanych z:
- prowadzeniem rachunkowości
- dokonywaniem rozliczeń finansowych
- dokonywaniem kontroli dokumentów księgowych oraz poprawianiem błędów księgowych w dokumentach i na kontach księgowych
- sporządzaniem oraz przygotowywaniem do weryfikacji sprawozdania finansowego
- przechowywaniem dokumentacji księgowej
- nadzorowaniem terminowej spłaty zobowiązań i ściągania należności i roszczeń
- wykonywaniem czynności planistycznych i analitycznych
Technik rolnik
Praca w urzędach gminy, rolniczych przedsiębiorstwach oraz instytucjach służby rolnej. Nauczysz się także jak prowadzić własną działalność gospodarczą.
|